1408713170184

 

 

W ciągu sezonu ogórkowego nie ma problemu by zrobić pyszną mizerię z ogórków gruntowych. W zimie można wprawdzie zjeść mizerię na ogórkach szklarniowych, ale my wolimy wersję przedłużającą lato, trochę słodszą, ale za to jak odmienną, a niby taką samą. Zapraszam do degustacji :-)

 

 

Składniki:

  • 8,5kg ogórków
  • 5 litrów wody
  • 1 i ½ szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanka cukru + 2 łyżki
  • Ziele angielskie, liść laurowy

Ogórki obieramy, kroimy w plastry. Do słoików wkładamy ogórki, na to po kilka ziarenek ziela i liściu laurowym.

Zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Zalewamy gorącą zalewą słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10min.

Smacznego :-)!

1408701622017

 

Zgłaszam wpis do akcji:

Róbmy przetwory! 2016

 

Młoda Mężatka