2014-09-27 11.06.48 gl

 

Gruszka to owoc, który u mnie w domu jada się od parady, jak to mówią, Zawsze trafiam albo na zbyt twarde okazy albo na zbyt już miękkie. Tym razem kupiłam odmianę dość twardą, ale z zamiarem upieczenia ciasta więc zupełnie się tym nie przejęłam. Ciasto wyszło smaczne, mięciutki, gruszkowo-miodowo-piernikowe, Wada – szybko się skończyło i następnym razem dodam jeszcze więcej gruszek, bo ciągle mi mało :-)

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 8 jaj
  • ok. 1,8 kg gruszek
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do  180st.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.

Wsadzamy ciasto do piekarnika na 45min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem (możemy pominąć, ciasto jest wystarczająco słodkie).

2014-09-27 17.29.26_1

Smacznego:-)!