2014-09-12 14.35.11 ok

 

Włochy to kraj gdzie króluje na stołach albo makaron albo pizza. Tak jest znany na całym świecie. Makarony jedzą w wielu odsłonach, za każdym razem z innym sosem, a i rodzaj makaronu się zmienia. Człowiek ma wrażenie, że je inne danie, mimo że to znowu makaron. Będąc w podróży poślubnej we Włoszech, nie było dnia bez makaronu i tylko raz jedliśmy pizzę. Spaghetti jest typowo włoskie, moje nie jest może oryginalne, ale smakuje równie dobrze, i tego się trzymam. Zapraszam :-)

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duża cebula
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron typu spaghetti

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na złoto, dodajemy mięso mielone, solimy. Smażymy do utraty surowizny. Między czasie w miseczce rozdrabniamy pomidory, przyprawiamy ziołami, cukrem i pieprzem. Zalewamy mięso, smażymy razem ok. 10-15 min, do uzyskania pożądanej konsystencji.

2014-09-12 14.34.42 ok

Smacznego:-)!