Przepisów na leczo jest bardzo dużo. Moje nie jest na pewno typowym leczo, ale takim jakim ja robię w domu dla mojej rodziny i które najlepiej nam smakuje. Sycące, smaczne, warzywno-mięsne danie, które można spokojnie zrobić dzień wcześniej, a nawet jest to wskazane by przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników w nim użytych. Zapraszam do mnie na gorące leczo :-)

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • odrobina Vegety
  • oliwa z oliwek

Kurczaka kroimy w kostkę, solimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Papryki, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę na 2 minuty, następnie pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Podsmażamy 5 minut. Następnie wrzucamy kurczaka na kolejne 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, paprykę i pomidory w odstępach 5 minutowych. Doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, ziołami, Vegetą – co kto lubi. Na koniec, jak już wszystko będzie miękkie, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy i gotowe. Podajemy z bułką lub chlebem.

 

Smacznego :-)!