2014-09-28 15.34.35_gl

Czy też tak macie czasem, że jakieś danie, smak chodzi za Wami i nie przestanie póki tego nie zrobicie/zjecie/kupicie? Tak właśnie kaczka chodziła za moją mamą, no i wychodziła swoje, czyli pojawiła się u Nas w niedzielę na obiad w towarzystwie ziemniaczków i buraczków. Wrażenia? Mięso wyszło smaczne, marynata nadała smaku i aromatu, lecz dla moich mięsożerców domowych jedna kaczka to za mało by pojeść. Poza tym smakowała wszystkim wybornie. Zapraszam na moją kaczkę :)

 

 

Składniki:

  • kaczka (moja ważyła 1890g)
  • 2 jabłka

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Kaczkę nadziewamy jabłkami, spinamy wykałaczkami bądź związujemy dokładnie sznurkiem wszystkie dziury.

Marynata:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kopiasta miodu
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii

Wszystkie składniki marynaty łączymy razem. Nacieramy dokładnie kaczkę. Odstawiamy na 4-5 godzin.

2014-09-28 08.36.08_1

Wsadzamy kaczkę do woreczka do pieczenia bądź rękawa. Umieszczamy w ciasnym naczyniu, by jak soki będą puszczać, kaczka w nich „pływała”.

Pieczemy w 180st. przez 1,5godziny.

2014-09-28 15.24.31_2

Smacznego :-)!