szarlotka głowne

 

Jabłka obrodziły na złość wszystkim, powoli człowiek traci wenę co z nich można jeszcze zrobić, bo ile można je jeść. A można mówię, zrobię szarlotkę z odrobiną dżemu, będzie pysznie i trochę inaczej niż zwykle. Zapraszam i Was do spróbowania szarlotki jeszcze przed końcem sezonu. :-)

 

 

 

Składniki:

  • 410g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 87g masła
  • 18g smalcu (1 łyżka)
  • 2 łyżki śmietany
  • 140g cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ponadto:

  • Bułka tarta z masłem do obsypania formy
  • 500g jabłek, pokrojonych w plasterki, obsypanych 1 łyżką cynamonu
  • ½ słoiczka dżemu wiśniowego ( nadadzą się również konfitury czy powidła)

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, mieszamy. W kubeczku mieszamy śmietanę z jajkami, w rondelku rozpuszczamy tłuszcze. Dodajemy śmietanę do ciasta, masło, zagniatamy. Formujemy kulę i wsadzamy na co najmniej 2  godziny do lodówki.

Tortownicę ( u mnie forma do tarty) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, jedną część ciasta rozkładamy na spodzie i bokach tarty. Możemy podpiec w piekarniku na 12 min.

miks szarlotka ok

Na podpieczony spód wykładamy dżem/powidło/konfiturę, na to jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Na 30-40 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego :-)!
Jabłka wolności

Ciacho na widelcu

Ciasta bez miksera