1408784525019Lubimy zupę pomidorową jedynie na swoich przecierach więc na zimę słoików Nam nie może braknąć. Jeden słoik to zazwyczaj jedna zupa, ale to też zależy jakie były pomidory- czy przecier wyszedł gęsty (pomidory miały dużo miąższu) czy bardziej płynny (były wodniste). z poniższej ilości wyszło mi 8 słoików 500ml, ale jak mówię wszystko zależy od pomidora :)

Składniki:
7 kg pomidorów
woda do podlania

 

Pomidory płuczemy, kroimy w kostki, podlewamy wodą i dusimy ok. 40 minut. Musi wyparować trochę wody, mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypalało.

przecier miks

Przecieramy przez sito, zagotowujemy i gorące wlewamy do słoików.

W rondlu zagotowujemy wodę, na dnie kładąc szmatkę, wkładamy słoiki, od zagotowania czekamy 5-7min.

Gotowe – w zimie możemy się delektować pyszną zupą pomidorową :-)

Udanych przetworów i smacznego:-)!

 

Pora na pomidora!