pomidorowa

Zupę pomidorową u Nas jada się najczęściej, bo wszyscy ją uwielbiają (oczywiście zaraz za rosołem). Mąż nie jada pomidora w postaci surowej, tylko wersje przetworzone czyli ketchup i zupa. Więc gotujemy ją często ku uciesze wszystkich domowników. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem jaki króluje u Nas na stole od pokoleń (zdjęcie w wersji lunch w pracy),  a robi się ją tak:

 

 

 

 

Składniki:

  • 80 dag pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 litr rosołu

 

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • trochę zimnej wody

Pomidory płuczemy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i dusimy ok. 30-40min. Następnie przecieramy przez sito, dodajemy do gotującego się rosołu. Czekamy do zagotowania.

Między czasie podbijamy mąkę ze śmietaną i wodą, wlewamy do wody, zagotowujemy i gotowe.

Smacznego :-)!

Pora na pomidora!