salatka II glb

 

 

Pracując, będąc w ciągłym biegu, człowiek nie zawsze ma ochotę gotować sobie wieczorem wyprawkę na lunch do pracy. Tak oto powstają szybkie w przygotowaniu, pożywne i zdrowe sałatki. Polecam właśnie tę, z wędzoną rybą i podstawowymi świeżymi warzywami, jakie na pewno zawsze są w naszej kuchni:-)

 

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 medaliony wędzonej ryby na gorąco
  • Miks sałat
  • 12 pomidorów koktajlowych (po 3 na porcję)
  • 2 ogórki
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • Słoiczek oliwek czarnych
  • Przyprawa do sałatek
  • Bazylia
  • Sos koperkowo-ziołowy
  • szczypiorek do posypania z wierzchu

 

Do miseczek ( u mnie najczęściej plastikowe pojemniczki na żywność) rozdzielamy sałatę, kroimy w kosteczkę cebulę, rozdzielamy i posypujemy przyprawą do sałatek.

salatka Ib

Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, oliwki odcedzamy i kroimy w paseczki, pomidory kroimy w ćwiartki. Medaliony z ryby dzielimy na ósemki.

salatka IIIb

Na sałacie układamy paprykę, ogórki, oliwki, pomidory, medaliony. Posypujemy bazylią i szczypiorkiem. Dodatkowo możemy polać sosem koperkowo-ziołowym lub innych ulubionym.

 

Smacznego:-)!