salatka

 

Sałatka ta jest robiona u Nas w domu od bardzo, bardzo dawna. Zazwyczaj jadało się ją z własnym domowym pasztetem, jako dodatek do wędlin a nawet jako surówkę do obiadu. W tym roku po wielu latach udało Nam się znaleźć zielone pomidory i jest i będzie z Nami tej zimy – już nie mogę się doczekać, by otworzyć słoik :)

 

 

 

Składniki:

  • 4,5 kg zielonych pomidorów
  • 2 kg cebuli
  • 2,2 kg papryki czerwonej
  • 1,3 kg marchewki
  • 3 kg ogórków zielonych drobnych
  • 1 kapusta włoska ( nasza ważyła 1,5kg)

Myjemy warzywa. Pomidory, ogórki wraz ze skórką, marchew. cebulę kroimy w plasterki. Paprykę w małe paseczki. Kapustę szatkujemy. Wszystko mieszamy w dużej misie. Solimy – na każdy 1 kg warzyw = 1 łyżka soli. U mnie wyszło 14,5 kg więc posoliłam 14 łyżek soli. Mieszam i odstawiamy na 24 godziny. W ciągu tej doby mieszamy wszystko kilka razy.

Do słoików wkładamy ziele angielskie i bobkowe liście. Wyciskamy dokładnie warzywa z soków i ciasno upychamy do słoików.

Przygotowujemy zalewę:

  • 4 litry wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 600 ml octu

Zagotowujemy. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15minut.

Smacznego:-)!

 

Warzywa psiankowate 2014

Warzywa psiankowate 2014

Pora na pomidora!