2014-07-13 06 34 10

Gdy znalazłam przepis na ten chleb, to nie mogłam uwierzyć, że można połączyć mąkę z wodą i dostać coś dobrego, pachnącego i smakującego jak prawdziwy chleb. Zaletą tego chleba, jest to, że nie potrzeba przy nim wiele pracy, a rano czeka Nas nagroda w postaci kuchni pachnącej świeżym chlebem i smaku pysznej kromki chleba z masełkiem :-) Zapraszam do smakowania i delektowania :-)

 

Składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750

350 ml ciepłej wody

2,5 łyżeczki drożdży suchych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Mąkę z drożdżami, cukrem i solą przesiewamy.

Bardzo powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po ok 10 minutach ciasto powinno być już elastyczne.

Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do formy, przykrywamy ściereczką i do lodówki na noc (ok.12 godzin).

Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

 

2014-07-13 06 34 01 drugi

Smacznego :-)

ps. przepis zaczerpnięty z tego bloga