Co na przekąskę czy na kolację? Zawsze w lodówce znajdziemy ser, wędlinę, jakieś bułki. Może być problem tylko z pieczarkami, ale u Nas akurat zostały po ostatnich degustacjach, a poza tym je uwielbiamy. Zapiekanka taka będzie Nam bardziej smakować, bo zrobiona przez siebie, ze składników które znamy i lubimy najbardziej. Każdy może zrobić zapiekankę na swój sposób – z sosem jakim lubi, dodatkową cebulką,szczypiorkiem, co mamy pod ręką na pewno Nam się przyda przy oczyszczaniu lodówki. Polecam gorąco a na pewno w Wam zasmkauje Uśmiech

Składniki:

  • 4 duże bułki
  • 500 – 600g pieczarek
  • cebula
  • plasterki szynki
  • ogórek konserowy
  • starty żółty ser (ok 75g)
  • ketchup

Pieczarki razm z cebulą podsmażamy na patelni do miękkości, pamiętając by je przyprawić i polać sokiem z cytryny by nie ciemniały. Ostudzić.

Bułki rozkrawamy na pół, smarujemy masłem bardzo delikatnie, następnie nakładamy na bułki pieczarki. Plasterki wędliny nakładamy na pieczarki w ilości wg uznania ( u nas po 3 plasterki szynki z indyka). Następnie nakładamy ser żółty. Wsadzamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut w temp. 180st.


Po wyciągnięciu nakładamy na każdą zapiekankę kilka plasteków ogórka konserwoego (2-3), polewamy ketchupem bądź sosem czosnkowym i się zajadamy Uśmiech

SmacznegoUśmiech!