Po roladach zostały Nam w domu pieczarki, już podsmażone i co tu z nimi zrobić? Można zrobić sos pieczarkowy do klusek czy do ziemniaczków, a może jednak coś innego. W szafie znalazłam makaron, paprykę, był i filet z kurczaka, no i moje pieczarki. Tak przyrządziłam pyszną zapiekankę z makaronem, pieczarkami i kurczakiem. Skąd pomysł by zastosować akurat przyprawy z Fixa? Zbywały Nam, bo zużyliśmy papier do smażenia bez tłuszczu, więc stwierdziłam, że mogą się na coś przydać – i sprawdziły się znakomicie. Ale możecie również użyć innych przypraw, jakie macie pod ręką – vegeta, sól, pieprz, ulubione zioła, curry, co tylko dusza zapragnie. Polecam Uśmiech


Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaron ( u nas muszelki)
  • 3 średniej wielkości papryki czerwone
  • 500-600g pieczarek
  • 2 cebule małe
  • 400g filetów z kurczaka
  • 300g słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej produkcji)
  • koperek, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • maggi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa z Fixa Knorr soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą
  • oliwa z oliwek
  • starty ser żółty

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, i przyprawami z torebki z Fixa. Odstawiamy w chłodne miejsce, na co najmniej 2-4 godziny.

Przygotowujemy pieczarki – pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, z cebulką skrojoną z cebulką, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Papryki kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu ( skracamy o 2 minuty). Odcedzamy.

Kurczaka smażymy na patelni. Gdy będzie gotowy przekładamy go do pieczarek, łączymy z papryką. Mieszamy wszystkie składniki razem.

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą, wykładamy połowę makaronu na dno, następnie przygotowane mięso z pieczarkami i papryką. Przykrywamy makaronem.

Do miseczki wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy go solą, pieprzem, maggi w płynie, dosypujemy według uznania koperek i zioła prowansalskie. W osobnym naczyniu podbijamy śmietanę z mąką i łączymy z przecierem. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę. Posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wsadzamy do piekarnika na 30 minut (180st).


SmacznegoUśmiech!