Na obiad mięso, ale jakie, by nie było monotonii na talerzu? Mielone odpadło, było ostatnio, kurczak też jakiś czas temu, więc czas na indyka. A co do niego? Panierować i kotlety? Nie, może coś innego, z jakimś smacznym dodatkiem? Pieczarki! I tak oto powstały roladki z indyka z pieczarkami. Najwięcej pracy zabiera obranie, oczyszczenie pieczarek, ale czego się nie robi by było smacznie…Polecam gorącoUśmiech PS można również w taki sam sposób przyrządzić fileta z indyka i go całego nafaszerować, a po upieczeniu kroić w plastry – jak kto woli, jest wiele możliwości.

Składniki:

  • 4 sznycle z fileta z indyka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bułka tarta
  • 5 dag sera żółtego

Zaczynamy od pieczarek – obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie/oleju/smalcu z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Solimy i pieprzymy według uznania. Gdy pieczarki zmiękną, odstawiamy do ostudzenia.

Filety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy. Odstawiamy na chwilkę. Pieczarki łączymy z bułką tartą i startym żółtym serem, tworząc w ten sposób dość zwarty farsz.

Fileta z jednej strony posypujemy ziołami, nakładamy farsz, zwijamy w roladę i spinamy szpilką do rolad.

Naczynie żaroodporne skrapiamy lekko oliwą z oliwek (lub in. tłuszczem), przekładamy do niego roladki. Jeśli zostało nam co nie co farszu, możemy przełożyć go również do naczynia, będzie służył do polania ziemniaczków. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut w 180 st. (Ja trzymałam najpierw przez 15 minut w 180 st., następnie 15 minut w 200 st.).

Podajemy z ziemniaczkami i surówką (pamiętając by wcześniej wyciągnąć szpileczki Uśmiech )

SmacznegoUśmiech!