W moim rodzinnym domu mama od czasu do czasu przygotowuje gołąbki w kapuście białej. Mój kochany Małżonek niestety nie przepada za kapustą, ale jak tu nie zjeść gołąbków. Postanowiłam trochę zamieszać i zrobiłam gołąbki z kapustą włoską w środku, czyli tak popularne ostatnio gołąbki bez zawijania. Robi się je szybko, są smaczne i nawet mój Jedyny zjadł i mu smakowało. Gorąco polecam Uśmiech

 

 

Składniki: (wyszło mi 9 gołąbków)

  • 450 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 cebula
  • jajko
  • 3 garście bułki tartej
  • ½ kapusty włoskiej
  • 1 torebka ryżu
  • sól, pieprz

 

Ponadto:

  • 300 ml przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty)
  • ½ szklanki wody
  • trochę mąki do zagęszczenia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, studzimy. Kapustę parzymy we wrzątku na 10 minut, ostudzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na smalcu.


W miseczce mieszamy mięso mielone z jajkiem, cebulką, ryżem. Odcedzoną kapustę szatkujemy drobno i dokładamy do mięsa. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Następnie mokrymi dłońmi formujemy gołąbki.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie wytopiony smalec), smażymy z obu stron powoli gołąbki.

Między czasie w garnuszku mieszamy przecier pomidorowy razem z przyprawami. Gdy już uzyskamy idealny smak, dokładamy mąki ( u mnie były to 2 łyżki, ale to zależy od gęstości przecieru) i ubijaczką ubijamy razem, do uzyskania gładkiego sosu.

Gdy gołąbki będą już z obu stron podsmażone, zalewamy je sosem pomidorowym, przykrywamy i dusimy 30 minut.

SmacznegoUśmiech!