Kolejny pomysł na mięso mielone to pieczeń z cukinią. Kiedyś w jakiejś gazecie kobiecej widziałam zdjęcie takowej pieczeni i postanowiłam spróbować je zrobić. Trochę poeksperymentowałam z przyprawami i wyszła pyszna pieczeń do obiadu. U nas pojawiła się w połączeniu z ziemniaczkami ubitymi, posypanymi koperkiem i surówką z czerwonej kapusty.

 

 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 łyżka musztardy majonezowo-chrzanowej
  • 1 cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 1 duża cukinia (moja ważyła ponad 150g)
  • 60g śmietany gęstej kwaśniej
  • sól, pieprz, koperek

Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić cebulę razem z bułką. Wymieszać z mięsem. Dodać musztardę, przyprawić do smaku. Na rozłożonej folii rozwałkować mięso mielone na równy płat o jednakowej grubości ok. 5-9 mm.


Do miseczki zetrzeć obraną cukinię na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Dodać ½ łyżki koperku suchego lub nawet więcej, zależnie od gustu. Gdy widać, że jest za dużo wody (cukinia puści soki), to przez sito odcedzić jej nadmiar.. Wyłożyć farsz na rozwałkowane mięso, tak by brzegi zostały nienaruszone, bo potem będziemy zwijać, i mięso musi się Nam zlepić. Folią pomagamy sobie zwinąć końce mięsa. Tak utworzoną roladę włożyć do wąskiego naczynia ( u mnie foremka do ciasta kwadratowa o rozmiarach 20x20cm – mięso wyłożyłam w poprzek). Podlać odrobiną wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. i piec około 45 minut. Od czasu do czasu polewać pieczeń sokiem, który się wytworzy podczas pieczenia. By bardziej zarumienić z wierzchu mięso, pod koniec pieczenia podnieść temperaturę do 190-200 st.


SmacznegoUśmiech!